уторак, 12. јул 2011.

ОБРНИ – ОКРЕНИ: НЕМЦИ...              
Немачки Бундестаг је недавно изгласао одлуку по којој они неће ратификовати споразум о пријему Србије у Европску унију све док Србија не призна Косово као независну државу. Па је то у нешто увијенијој форми поновио и некакав комесар за проширење (ко ће им више памтити имена, дефилију Србијом као да им је од баба остала). Није он додуше рекао да је то услов, мада не зна хоће ли бити за годину-две, међутим ЕУ сигурно неће примати у своје редове државе које имају нерешена територијална питања са суседима. Није шија него врат. И једно, и друго, је поприлично јасно речено и поштено изнето (макар од стране немачког парламента). Дакле, они нам шаљу поруку о томе како ће се понашати у наредном периоду. За паметне то је много. За нашу власт: то је ништа. Није ми јасно зашто наши политичари увек покушавају да другачије протумаче оно што се из иностранства поприлично прецизно и јасно каже и поручи?!
Само глупи или неискрени људи – политичари – јавне личности нису хтели или могли да виде оно што је паметнима и поштенима давно јасно (а пре свега знајући са киме имамо посла): ништа од ЕУ док Србија не призна Косово као независну државу, па и тада је питање хоће ли бити још услова. Једино што се пратио одређени след догађаја па то питање није пре, или: још, доведено на дневни ред. Тзв. независно Косово је копиле Америке, Немачке и сателита (зна се ко је кога јебао док се то копиле правило), и они сви сада хоће да то доведу у стање да више не буде копиле већ признато дете. И како је неко онда могао да помисли да ће Србија бити примљена у ЕУ без тог услова. Која је то будале умислиле (или: измислиле) да ће Европа (тиранка и курва) дозволити Србији чланство којим би блокирала све активности Косова?!
То се, дакле, врло добро знало али се на сва уста лупетало (и још лупета) и евро-атланским интеграцијама као најбољим путем за учувањем Косова. Или: Европа, и Косово, и Русија, и НАТО, и Кина, и несврстани... Косово се не може бранити и одбранити руку под руку са онима који нам га отимају!!!
И, шта следи сада?! На жалост плиткоумност и непоштење је лако прочитати и предвидети. Тешко је прозрети мудре људе. Следи прича о томе да ћемо у Европу сви заједно, да границе губе смисао те уопште није важно јесмо ли признали Косово или нисмо: важно је да будемо у Европи и то нема алтернативу. Да, то су глупости које ћемо слушати у наредном периоду. А онда ће кренути да нас понижавају све више и више са све бесмисленијим захтевима. Примиће нас понижене и сломљене, на силу чак и ако српски народ то не буде хтео, баш у оном периоду када Русија и Кина постану прворазредне силе које ће одлучивати о свему а Европска унија ће бити другоразредна и не-кохерентна мутљавина у којој ће пар држава водити главну реч а остали ће служити као вазално тржиште и топовско месо. Тада ће те исте јаке државе из ЕУ почети да воде изолационистичку политику и остатак ће бити маргинализован у сваком погледу. Док једнога дана, парламенти и владе појединих држава не почну да организују референдуме о изјашњавању својих народа о останку у ЕУ или не.
Не треба нама, дакле, тумачење наших политичара о томе шта је ко рекао: нама треба њихов став, јасно и поштено исказан, ма какав био. А онда народ треба да одлучи коме ће дати поверење на основу тих ставова: тако је једино све бити легитимно и поштено. Овако испада да у Србији политичари могу да говоре шта хоће, да раде супротно од онога шта говоре а да при томе никоме не одговарају ни за изречено, ни за урађено.
Треба и поштења. Забога, па од истине се не може побећи. Имају ли ти људи макар трунке морала, размишљају ли да има нечег вишег и важнијег од голе власти и привилегија које доноси иста. Зар је тешко, макар за неког од њих, да се лепо обрате народу и да кажу: Пробали смо шта смо знали и могли али они не дају. Хоће да нам отму Космет на такав и овакав начин. Ми више не можемо, а ко може боље - нек изволи. Зар је то тешко?! А не овако, растрчали сви, од премијера до председника, да нам тумаче шта је ко изјавио, како није тако како је изречено, него другачије, речено је али није се мислило... Премијер се може подичити највећим омаловажавањем наше интелигенције, наиме скоро је изјавио како став посланика Бундестага није званични немачки став.... Е, па господине Цветковићу, можда у Србији парламент нико и за ништа не зарезује али не верујем да се у Немачкој нико неће обазирати на већински став њиховог парламента, обашка што и сви остали понављају исто у оваквој или онаквој форми.
Ово што доживљавамо и слушамо граничи се са најболеснијим колективним садо-мазохизмом. Зашто покушавати да се сакрије оно што други јавно и јасно изјављују?! Заиста је то тешко објаснити и схватити. Знам, власт је слатка, богаћења никад доста, привилегија није на одмет – али зар свакога јутра макар на неколико секунди свако од нас не погледа себе у огледалу?! Тада ми знамо ко смо и шта смо и имамо ли разлога да будемо задовољни. Зар није лакше суочити се са истином и бити искрен?! Или: није?!