среда, 16. април 2014.

Косово и Крим„Два су Рима пала, трећи Рим стоји, четвртога неће бити“.
Старац Филотије (око 1514) у време владавине руског кнеза Василија Трећег

Крим је био део руске државе. Као што је Косово део српске државе. Руси су повратили своје територије, Срби ће да попричекају. Ту се треба тражити сличност и релација између два случаја. Зато треба да подржимо Русију у њеним намерама. Не радимо против себе, ваљда и ми желимо да повратимо део своје територије кад се за то буду стекли услови. Све остало је замена теза. Није Русија анектирала део туђе територије већ повратила део своје окупиране. НАТО је анкетирао Косово као што је Украјина поседовала нешто што није њено и што су је даровали комунисти. Комунисти су и Космету даровали аутономију до нивоа државности, коју никада нису имали и нису је требали имати. Да није било те аутономије онда се не би могло говорити о томе како већина жели нешто јер су Албанци у Србији мањина (још увек, а докле ће, не знамо).
Нешто друго бих казао. Знало се да преседан везан за Косово неће мировати. Само су будале и политиканти са запада, и код нас, могли веровати да је то изолован и посебан случај. На њихову жалост сада ће на томе профитирати Русија, јер су са Косовом заиста свима затворена уста да било шта кажу а да не испадну лицемери. Домино ефекат се покренуо још са Осетијом и Абхазијом, а сада се захуктава. Косовске брљотине запада су дошле до степена када ће и други наплатити њихову глупост (и, платити). И то ће пре свега зависти од против-теже силе, од тога ко је колико јак да оствари своје намере на силу а против слабијег, баш какав је био случај са Косметом и Србијом. Зависи само до тога када ће друге светске силе довољно ојачати да буду у могућности да подрже сепаратисте када им то одговара. Само непуних петнаест година после бомбардовања Србије, такве силе данас постоје у свету, две већ формиране и у експанзији (Русија и Кина) и неколико њих у озбиљном повоју и налету. Неће више све зависти од америчке војне силе, јер да се разумемо, само је од тога зависило ко је у праву а ко не, ко има права а ко не.
У врло кратком временском периоду Американци немоћно бесне већ неколико пута а западно-европски политичари муцају покушавајући да објасне како се Косово не може упоређивати са Абхазијом, Осетијом, Придњстровљијем, Кримом, итд. Зачудо, Русија нема разумевања за њихов бес и њихове „аргументе“, те за њихову муцавост, али зато има бојеве главе и авионе који јој омогућавају да живи у том неразумевању. И, тако, мада би најрадије уништили и најмању клицу Русије, морају да ћуте, трпе и кевћу. Више од тога им се не исплати јер се кевћући не може отерати медвед од тора.
Добро, нису ни Американци лоше прошли. Добили си велику војну базу потпуно бесплатно, угурали су трупе на Косово и сада их више нико одатле не може истерати а да не поседује горе наведене главе и авионе. Даће Бог, једног дана. Али њихови европски савезници никако не могу бити задовољни риком медведа из Москве пред њиховим вратима, који им све чешће показује зубе и место које ће им припадати  у будућности.
Свако паметан и моралан је знао да је америчка политика колонијална и лицемерна. Ње и њених сателита. Они су освајали свет у име ''демократије'' а остављали су иза себе само мртве и пустош. Међутим, то што смо знали није значило ништа уколико ниси довољно јак да их победиш или одвратиш од напада на тебе. Године после завршетка хладног рата биле су погубније по многе мале народе него што је то било у време истог - и то, што је најгоре, све у име неких људских права и демократије, чега није било ни од корова. Поновним успотављањем равнотеже и поделе силе, захлађењем односа између истих, и даље ће бити неправде по свету али ће макар сада тирани и моћници зазирати једни од ругих. Можда у њиховим свађама некога и оставе по страни. И неће нам више продавати муда за бубреге јер сада и други имају муда.
Тако, прошло је време кад смо морали прихватати (на силу) да су они Бин Ладенови - терористи, а они Тачијеви - борци за слободу. Кад се у Кијеву заузимају зграде - онда је то борба за демократију, а кад се то исто ради у Доњецку - онда је то тероризам. Кад Енглеска има право да брани суверенитет на Фокландима а Србија не може то исто на Косову. Кад су Хрвати после Олује и Бљеска - демократски и европски народ а стотине хиљада избеглих Срба – геноцидне избеглице. Нема више. Ми нећемо имати користи од тога што Русија показује зубе - можда, али ће наши непријатељи имати штету. И то је нешто!!!