уторак, 30. децембар 2014.

guzičari, gospodaru....


*
„Каква је то елитна проституција од 200 долара на сат?“.
Драгољуб Жарковић
*
„Нећете боље писати када будете имали стан“.
Милош Црњански, младим писцима на пријему у Удружење књижевника,
*
Бесан сам!!! Канцеларија за КиМ платила је 280.000 динара за некакав видео-рад од 13 минута, који нема ни секунде снимљеног материјала већ је цео измонтиран са сликама које су скинуте са интернета. То и тако, данас, може да монтира сваки полуписмени основац за двадесетак минута. А за тај новац је могло да се штампа најмање 5 књига.
*
На почетку ми је било важно да напишем. После ми је било битно да објавим. Онда сам жудео да неко то прочита. Сада ми је стало да ме чују.
*
Не морате бити геј - да би сте били педер. То јест, није сваки педер уједно и геј.
*
„Нећу да спавам, нећу и тачка.
Зашто не спавају зец и мачка?
И птица изнад наших глава
зашто не спава?“
Брана Црнчевић, Љутито мече
*
Не видим ни један разлог зашто човек у свом политичком и друштвеном бићу не би могао у себи да садржи елементе десничаства и национализма са једне стране, као и да буде левичар, социјалдемократа и мондијалиста (или космополита) са друге?!? И то како: кад је твој народ и држава угрожен-а онда беспоговорно станеш у њену одбрану. Одазовеш се позиву државе и бориш се. Не бираш средства да сачуваш државу јер другу немаш. Не желиш да будеш кукавица и издајник. Онда, националиста треба да будеш и када наша репрезентација игра кошарку.
Левичар мораш бити у фирми где радиш, кад је у питању социјална политика твоје земље, кад је у питању расподела националних и природних богатстава, кад је у питању сиромаштво, кад су у питању тајкуни и богати политичари. Десничар буди у црквеном одбору када одеш тамо после посла, кад неко говори и ради ружно против твоје земље, кад је у питању суверенитет. Космополита мораш бити када схватиш да твој народ без икаквог разлога напада и угрожава друге народе, кад чини злочине или друга злодела. Мораш да дигнеш глас мондијалистички зато што си националиста и волиш свој народ, јер националиста сматра да је његов народ најбољи а то повлачи за собом и обавезу да се и трудиш да уистину буде тако. Не желиш да љага падне на његово име. Зато ти свој национализам испољаваш мондијалистички на тај начин што не чиниш злочин у име свога народа већ га у исто име: спречаваш. Највећи је националиста онај који је спасавао животе људи из других народа а не онај који их је одузимао у исто име.
Шта се код нас дешавало? Комунисти су преко ноћи проглашени за десничаре и ултранационалисте а мондијалисти су ''мондијали'' само да би избегли позиве за војску и тако сачували своје гузице за евентуално ''гузичење''. И да узму коју кинту од српских непријатеља у име глобализације и идиотизације. Не видим разлог зашто човек мора стриктно да се политички и друштвено опредељује кад све зависи од случаја до случаја? Различите су околности и догађаји нису увек исти и повезани. Зашто неки људи желе монопол на одређену теоријску и практичну друштвену област и притом не остављају ни минимум могућности да неко може, жели или хоће, баш то исто да ради или уради – и без опредељења?!
*
Прави песник је само онај који наставља да пише и пева дуго времена после поимања да љубав не постоји.


недеља, 28. децембар 2014.

dupeta su nam ovde a ne u EU ili Rusiji......Када се реално погледа, у Србији нема опозиције. У Војводини владају демократе са много мањих и већих удомљених странака. У УЖАС-у (ужа Србија) напредњаци са неколико странака. На локалном нивоу: свак са сваким, како где. У Београду су чак и Коштуничини (?!) на власти. Испада да је у опозицији само народ, и то онај део који није партијски организован. Гадна опозиција народ зна да буде, поготову што се у последње време поприлично ућутао.
*
Генерал Милан Недић издао је наредбу општинским властима да батинају сваког оног којег ухвате да слуша радио Москву или Лондон. Један је банатски председник општине, да би објаснио народу, који није баш најбоље разумео о чему је реч и шта га чека, казао следеће: ''Ја знам, браћо, да вам је срце у Москви а разум у Лондону, али не заборавите да вам је гузица у Банату''.
*
Никада више „историјских“ одлука а никада мање историје, но у последње време – у нас. Наиме, да би историјске одлуке постале историја, морају да их донесу и спроводе историјске личности, а тога ни од корова – у нас.
*
Некакав Ћазим повата (најблажа могућа формулација) све што по Србији пева а има силиконе. Оне углавном говоре да су са њим због његове харизме а не због новца. Ако је због харизме: мора да му је баш велика.
*
Кад би људи презрели лопове и непоштењачине око себе (а не да им се додворавају, што сада редовно чине) онда би можда поштење добило на цени. Знате оно: ''ма он је поштен, не може му нико ништа''. Када би се на профитере на туђој муци гледало као на губаве онда би се и они тако осетили, па би се макар трудили да сакрију красте. Људи би завидели богатунима али би поштовали уморног и по мало сенилног професора гимназије, звали би на Славе само честите домаћине и за председника Месне заједнице бирали најбоље занатлије и мајсторе. А губавци би се утркивали да новцем купе ствари које се не могу купити: углед и поштење.
*
Мудрости недостаје људима понаособ и народу у целини(како год?!). Не знање. Није у питању ни образовање већ мудрост од Бога дата, исконска и емпиријска, преношена можда генима с'колена на колено. Образовати се може свако. Знати може по неко. Мудри могу бити само ретки.
Мудрост доноси добре одлуке и даје добре резултате. Ако је мудрост још потпомогнута образовањем и знањем онда је то најбоља комбинација. Уколико сретнеш мудрог човека поштуј га и покушај да се овајдиш неким саветом од њега. Уколико познајеш мудраца: негуј то познанство и истрпи одређене хирове који произилазе из мудрости. Можда су то само тестови којима те мудрац подвргава а не би ли утврдио вреди ли или не губити време са тобом. Када имаш мудраца за непријатеља труди се да својом подлошћу превазиђеш огромну предност коју мудар човек има над тобом. Мудри људи су углавном у границама доброга.
Никада не буди сигуран да ниси срео или не познајеш мудраца јер ти то не знаш. Може се десити да цео век проведеш поред некога а да ниси свестан какав је и који су његови капацитети. Тек када дође тренутак, кад затреба, у било којој ситуацији његова мудрост може дођи до изражаја. Практична мудрост може бити шкрта на речима (за разлику од књишке). Она је више делатна, иако мисаона, више је флуидна, креће се у таласима које си кадар да региструјеш и ако не знаш како и са чиме.
Најзад, не додворавај се мудрацу, од њега нећеш извући користи или бити пријатељ са њим док, и ако, сам он о томе не одлучи а његови су аршини недокучиви за тебе.
*
Налазимо се у трећем светском рату чији почетак не можемо да дефинишемо, будући историчари ће расправљати о томе када је тачно почео. То је процес који се развија тихо и постепено, који се протеже од једног до другог бојишта, удаљених једно од другога, а ипак су код свих очигледне немоћ политике и снага привреде која је прузела примат.
Гинтер Грассубота, 27. децембар 2014.

krivak.....Не очекуј да те ико разумије
ради своје, ти си човек од заната.
Сву несрећу око тебе што се вије
створиле су ситне душе. Из ината.
Душко Трифуновић
*
Ја се на овим страницама углавном зајебавам и иронишем. Сарказам почешће презентујем. Али сад желим да вам кажем нешто озбиљно: ЉУДИ, ОВО НИШТА НЕ ВАЉА И НЕЋЕ НА ДОБРО ДА ИЗАЂЕ, КРАТКО РЕЧЕНО – НАЈЕБАЛИ СМО!!!
*
Није ни чудо што су пумпе испумпале воду - кад су пумпале тамо где радни дан траје 25 сати дневно.
*
Предраг Милојевић је негде говорио, а то је веома често коришћена фраза, да није вест кад пас уједе човека, већ кад човек уједе пса. Данас пак, само у српским медијима може бити важна вест следеће садржине: Проститутка ухапшена због проституције. Већина медија је пренела на главним страницама да је једна проститутка приведена. И из те чињенице ми можемо схватити где се налазимо као друштво више него да је написано на десетине озбиљних текстова на ту тему. Макар нека корист.
*
...Бог, ако о њему говориш без истинске врлине, само је име....
Плотин
*
Мене не убија глупост и људска празнина – мене убија поглед који стоји испред њих.
*
Уредништво недељника Време изабрало је Ољу Бећковић за личност године. Пре ње, ову титулу добили су Ђелић, Динкић, Лихтова, Делевићка, Ђилас, Вукчевић, Тасовац, Кукић (и још по неки). Сад, на основу имена претходних добитника није баш најјасније: је ли ово признање или погрда, је ли награда или казна?! Пресудите сами.
ПС
Није ни она цвећка.
*
То што сам ружан
и прљав
није разлог да ме
не узмеш за свог
Не мораш да волиш
само ме узми
Ваљаћу ти
овако крезуб и
клемпав
Служићу ти
роб ћу бити
све ћу радити
само ме по некад
припи уз твоје лепо
и похотно тело
уз твоје набрекле дојке
да осетим твоју глатку кожу
и складно лице
Пољуби ме у уста
и ако смрде
а ја ћу ти скинути
звезду са неба
ако будем могао
да се исправим
због грбе ба леђима
Води ме са собом
као куче макар
ја ћу те пратити
својим шепавим кораком
И љубићу земљу којом ходиш
ако ме легнеш
поред себе
макар ме упишаног
ујутро нашла
Тако су ме учили
кад сам био мали
говорили су да
љубав нема границе
само буди добар
душа чини човека
никако изглед
Зато ме узми............
*
''Идем да пустим (или: да бацим) курац (кривак) воде''.
- у мом крају, кад неко крене на пишањепетак, 26. децембар 2014.

impotentni pederluk....Ми викали смо: копно!!! А гледали смо воду.
Арсен Дедић
*
Дајем целу нашу владу и целу скупштину за једну министарку културе Јамајке и главну тужитељку Крима. Па нек онда оне скидају плате и пензије и нек 'апсе, ал' макар имаш шта да видиш: лепоту једну. Макар да умиремо у лепоти!
*
Министарство просвете је издвојило за путовања, судске трошкове и семинаре око шест милијарди динара а просветари у штрајку траже само пола од те суме. Дакле проблем би могао бити решен да се министар и свита одрекну половине путовања.
*
Добра дела не чине доброг човека, него добар човек чини добра дела; зла дела не чине злог човека, него зао човек чини зла дела.
Мартин Лутер
*
Фотографи на аутобуској и железничкој станици у Београду који сачекују регруте из провинције и сликају без питања, па онда ваде блокче да дају потврду о плаћању и да узму адресу где ће послати слике. Сећате ли се тога? Добар део нас је имао као успомену тај исечак из парагон блока, потврду да смо платили фотографије које никада нећемо добити. И ако смо већ у првим писмима из војске упозорили родитеље да ће слике стићи.
Фотографислаи су без питања а онда су заскакивали збуњене дечаке који не би знали шта их је снашло. Ако би се који побунио, знали су да буду дрчни и да припрете, наравно до неке границе. Није то било као данас. Није било на силу, већ на жваку. И ако су углавном били одрпани и офуцани, имали су причу. И знали су да регрути имају по неку цркавицу у џепу јер је то било време испратница у војску, кад су се правиле прославе поводом одласка на служење војног рока. Сви би даровали будућег војника неки динар. Умело је то да се сакупи. Међутим, није ни тим фотографима било лако. Знали су да налете на пијане регруте, нису предвидели да родбина иде иза њих, не ретко би завршили разбијене главе и поломљеног апарата.
Било је то време када је, поред импотенције и педерлука, највећа мушка срамота била бити неспособан за војску. Људи су тражили везе, подмићивали регрутне комисије, не као касније за ослобађање, већ за печат: СПОСОБАН! Сматрало се, поготову у провинцији, да неспособнога за војску неће хтети ни једна девојка. Било је то сурово - али је тако било. Елем, уз песму и свирку испраћало се у војску. Онда би нам долазили на заклетву, оморни и изгужвани од целодневног путовања, али пуних торби меса и колача, а ми би на трен заборавили тешку обуку са опасним оруђима и на кратко опет постајали мамина и татина деца. Наравно, приупитали би их да ли су стигле слике из Београда и увек добијали исти одгoвор: Које слике?.
*
Тајна коју није могуће открити преко жене... остаће највероватније засвагда тајном.
Карл фон Декер
*
Лагали су те
о свему што су о мени
рекли
Лажу
кад ти говоре о мени
причају о себи
Само што тога нису свесни
а ни ти
чим их слушаш
Све чега се плаше
Све што нису могли
или смели
Све што су лагали
и украли
Кад год прст опрљају
бришући дупе
Или помисле ружно
о својој сестри
Све је то разлог
што мене мрзе
и што лажу о мени
Јер ја јездим облацима
и гледам кроз њих
Ја сам песник.......
*
Не љутим се ја на наше политичаре што краду, нервира ме што кад год украду, вичу: ''држ' те лопова'' и показују на другога.