Игор Ђурић - рођен у Истоку (Метохија) 1968. године. Писац: романи, песме, есеји, књижевна критика, путописи, сатира, блог, колумне, политичке анализе (аномалије), теорија књижевности, историја књижевности, завичајна књижевност, афоризми, све...  
 

уторак, 27. март 2018.

''РОСУ'' ИМ ЈЕ КО РОСА У ПОДНЕ!

Пише: Игор Ђурић

Ако су Американци хтели да изврше пробу резултата досад постигнутог на Косову – у потпуности им је проба успела. Тамо је све уништено и ништа не функционише. Али, о том – потом.
Догодио се терористички акт у Косовској Митровици, када су наоружани Шиптари из тзв. РОСУ, упали као бандити на политички скуп који су одржавали Срби и ухапсили директора канцеларије за КиМ. Својом бруталношћу они су дали непроцењиви допринос тзв. унутрашњем дијалогу и најбоље показали како мисле да имплементирају Бриселски споразум.
Упућенији тврде да цео догађај треба везати за тренутну офанзиву запада против Русије. Они, наиме, желе да заврше заокруживање Русије, јер је више него очигледно да ће се нови ''хладни рат'' водити са позиција где се ко затек'о, то јест, да више неће бити могуће као до сада да НАТО улази где му се и кад год му се прохте.
А сада да се вратим на успешну пробу онога што су Американци ''постигли'' на Косову.
Прво, српске институције на северу Косова су дефинитивно демонтиране. Пре десетак година оно што се догодило јуче било би немогуће урадити. Невероватно да није постојала најосновнија логистика, нити било какве мере обезбеђења. Какав је проблем поставити људе на пар тачака а који би на време јавили да се приближавју непријатељска возила?! Зашто није постојало обезбеђење самога скупа у макар два прстена, и шта је радило обезбеђење српских званичника?! Зашто није постојао резервни план у случају оваквих развоја догађаја, када у они сасвим извесни, поготово што су тензије пред овај биле очигледне и лако су били предвидљиви потези Шиптара?
Дакле, српске институције и самоорганизовање Срба, које их је спасило после 1999. године, више изгледа не постоје у потребној мери. Као што очигледно не постоје ни разрађени планови и сценарији наших служби?!
Друго, оно што нас може да охрабри, то је изглед, организованост и обученост тих њихових, шиптарских, специјалних јединица. Ако им је ово најбоље што имају онда је то добро за Србе. То је једна живописна банда волонтера, која не само да није специјална јединица, већ је по мало изгледала и смешно. Шаролико наоружани, са дугим цевима различитих произвођача и калибара, хаотични и очигледно необучени, без плана, једино су били добри у ударању цевима цивила који већ леже. Уплашени и острашћени, махали су рукама и препирали се са цивилима, трчкарали су лево десно потпуно дезоријентисани. Гротескна је слика два припадника ове паравојне формације наоружаних снајперским пушкама како упадају у затворену просторију препуну људи, где је ово оружје потпуно бескорисно. Један се са пушкомитраљезом гура са масом народа. Причају сведоци да су псовали и викали. Специјалац који много прича није никакав специјалац, као што је снајпериста у затвореном простору један магарац са опасном играчком у рукама. О селфијима нећу трошити речи: само то довољно говори о капацитетима те јединице и њених припадника.
Дакле, шта је закључак? Поред тога што су се трудили да униште сваки вид организовања Срба, Американци се нису претргли ни у обуци и опремању шиптарских специјалних једницима. А, и зашто би то чинили кад им је Бондстил ту, а поучени из Авганистана и неких других земаља знају да се често доскорашњи пулени знају окретати против њих.
Јучерашња проба је доказала по нешто и нама, а то је да Американцима није у интересу да мир завлада на Косову и Метохији, уопште на Балкану, макар док не баце Србију на колена и отклоне сваку могућност да Руси овде остваре војни утицај.
Што се осталог тиче, већ сам се по мало уморио да подсећам на то шта сам писао пре пет, десет или петнаест година, а што се увек и наново покаже као тачно. И увек подвлачим исто поводом тог мог ''знања'': НЕ ЧИНИМ ЈА ТО ЗАТО ШТО МНОГО ЗНАМ ВЕЋ ШТО ВРЛО ДОБРО ЗНАМ СА КИМЕ ИМАМО ПОСЛА!

Нема коментара:

Постави коментар

www.djuricigor.net , e-knjige i blogovi

counter for blog