Игор Ђурић - рођен у Истоку (Метохија) 1968. године. Писац: романи, песме, есеји, књижевна критика, путописи, сатира, блог, колумне, политичке анализе (аномалије), теорија књижевности, историја књижевности, завичајна књижевност, афоризми, све...  
 

понедељак, 26. март 2018.

Пуџдемон је терориста а Харадинај није!

Пише: Игор Ђурић

Ухапшен је бивши председник Каталоније Карлес Пуџдемон. Ухапшен је у Немачкој. Пре тога се батргао по европским земљама, од немила до недрага. Нико није хтео да га призна у статусу политичког прогнаника, макар се и не слагао са његовом политиком. Сада му прети 25 година робије.
Хавијер Солана, његов земљак, наредио је у својству генералног секретара НАТО-а да се бомбардује Србија, из истог разлога због којега данас гањају несретног Пуџдемона. Ни Србија није пристајала на косовску независност и сепаратизам како ни Шпанија данас на то не пристаје када је у питању Каталонија. Али тражити логичности данас у свету, и у Европи, није баш најзахвалнији посао.
Зато молим и преклињем, не говорите ми о европским вредностима и европском путу, демократији и владавини закона, који су наш циљ и којој тежимо. Постоји само право јачега, ја га признајем, али само под условом да се назове правим именом и да се људима призна прво да се са тиме не слажу.
Политика зна да буде често компликована, макар у неким ранијим временима када су се знала некаква правила међународног понашања између држава. Данас у свету постоји само право јачега или довољно јакога да не смеју да га дирају отворено. То право јачега користи мали број владара из сенке који глобализацијом захватају све више народа и држава о чијој судбини директно одлучују.
Политички прогнаник је некада био институција и светиња међународних односа, поготову слободарског дела света. О томе су водиле рачуна чак и диктатуре, царевине, Турци, Хуни, Хитлер. Једино данас у Америци и Европској унији не значи ништа позивати се на политичку угроженост под условом да се то не уклапа у њихове криминалне планове. Неке државе Европе ни Хитлеру, када је био у највећој снази, нису испоручивале његове политичке неистомишљенике. Или су се макар односиле према свима исто.
И сада размислите о апсурду те и такве Европе, по судовима европских држава Харадинај, Тачи и Орић, нису терористи и убице, али Пуџдемон јесте. Он је већи терориста и убица од свих набројаних. Они који су трговали људским органима, силовали и убијали цивиле, најзад и прогласили део туђе територије својом државом, нису терористи и убице, али човек који је организовао референдум у Каталонији без испаљеног метка и убијања, и на који је имао право, јесте.
Да, неко ће рећи, политика је то. Није! Данас не постоји такав образац осим правила да обрасца нема. Одлучиваће се о сваком случају појединачно, одлучиваће о томе мали број људи преко својих вазала, и правда, али и неправда, ће бити селективне. Неко ће рећи: па зар тако није било одувек?! Никада није било као данас када мали и непослушни појединци и народи немају безбедно место на кугли земаљској. Тако браћа Бетићи могу да дођу из Америке, као амерички држављани, на други крај света да се баве тероризмом и да притом убијају војнике међународно признате државе а да данас цела Србија мора да се уцењује како би се нашли они који су им пресудили, али се о заробљеницима по тајним затворима ЦИА-е ништа не зна, нити ико сме да пита о томе. Кад смо код браће Битићи, због којих се тресу гаће у Београду кад год дође неки писар из Вашингтона, ево једног примера како то раде Американци. 14.08 2015. године Тањуг је објавио вест да је у Америци осуђен Албанац Агрон Хасбајрами на 16 година затвора ''јер је покушао да отпутује у Пакистан да би се прикључио радикалној џихадистичкој групи'', као и да ''је послао 1000 долара за терористичке активности''. Браћа Битићи су учинили управо то исто: отпутовали су на Косово да би се прикључили радикалној терористичкој групи и однели са собом новчану и материјалну помоћ терористима. Из овога се да закључити да постоји проамерички и антиамерички радикални исламизам, па у зависности од тога на чијој сте страни зависи хоће ли вас Америка прогањати или помагати?!
Сила!? Признајем. Само да сваку ствар поставимо на своје место, што рече један Нушићев јунак. И, молим вас, немојте их називати нашим пријатељима а њихов систем вредности промовисати као нешто чему треба да тежимо.
Пуџдемон је терориста а Харадинај није! То је садашња Европа, то су њене вредности. И Саркозијевих 50 милиона Гадафијевих долара – и то је Европа! И милијарду Нејмарових долара док милиони људи гладује и немају здравствено и социјално осигурање у сред Европе, а људи црнче по фабрикама капиталиста за пар стотина евра месечно – и то је Европа! Европа је и она која забрањује употребу пластичних кеса и дизел возила на својој територији а баца тоне уранијума и другог отровног материјала на друге државе, па и европске! Европа без граница опасана бодљикавом жицом - и то је Европа! Где богаташи једу само тзв. органик храну, а сиротињи намећу ГМО и прскану као сасвим нормалну – и то је Европа. Скоро је неко од српских званичника јавно рекао да су их све време преговора о Косову лагали – и то је Европа. Па шта ћемо онда са људима који лажу, који признају Косово а који не признају Крим и Каталонију, а чији судови изручују Пуџдемона али не изручују Тачија!? 

Нема коментара:

Постави коментар

www.djuricigor.net , e-knjige i blogovi

counter for blog