Игор Ђурић - рођен у Истоку (Метохија) 1968. године. Писац: романи, песме, есеји, књижевна критика, путописи, сатира, блог, колумне, политичке анализе (аномалије), теорија књижевности, историја књижевности, завичајна књижевност, афоризми, све...  
 

среда, 13. март 2019.

МАГАРЦИ И МОНДИЈАЛИЗАМ

Пише: Игор Ђурић

Српском културом владају полупроизводи, модификовани алтернативци који никада нису савладали класику. Ако цео уметнички живот останете авангарда онда сте неуспели експеримент звани: магарац. Српском културом владају магарци. И, по која: магарица. Уметници, за то време, раде ко коњи не би ли преживели.
Српском уметношћу владају медиокритети али су им се опасно приближили медио-кретени!!!
*
Храброст без сагледавања и схватања последица тога чина није вредна. Једина и вредна храброст је она коју човек испољава када је свестан свих последица: могућих и извесних.
Људи су најчешће храбри јер у подсвести мисле да их та храброст неће ништа коштати. Или: из лудости. Међутим, мало је оних који су истински храбри а када су стопроцентно сигурни да ће изгубити много или све.
*
Чега се људи највише гаде? Онога што цео живот носе у себи: гована.
Шта људи не разумеју? Оно што имају у себи: душу.
Чега се људи највише плаше? Онога што тиња у њима: болести.
Може и овако:
Чега се људи највише гаде? Онога што их цео живот окружује: смрада других људи.
Шта људи не разумеју? Оно што их што је свуда око њих: космос.
Чега се људи највише плаше? Онога што им долази споља: болести и убиства.
Људско тело је оно између унутрашњег и спољашњег, отуд смо тако крхки и подложни пропадању, јер, притиска те изнутра а не може да изађе напоље јер му не да спољашњи притисак ка унутра, па све остане на човеку (телу).
*
Више волим Бастера Китона од Чарли Чаплина и ако не волим ни Битлсе ни Стонсе. Мада сам својевремено више волео да гледам у сисе Доли Партон него да слушам Елвиса Прислија.
Разумете шта хоћу да кажем?!
*
Ако останемо без ичега - шта ћемо спалити кад будемо дигли револуцију?
Јер, ако револуцијом не срушимо - како ћемо онда градити ново и боље?
Само револуцијом можемо покренути прекинуту еволуцију.
Еволуција је потребна како би смо престали да будемо мајмуни и најзад постали људи.
Нисмо људи јер дозвољавамо да са нама раде како им се дигне и шта им падне на памет а нисмо ни мајмуни јер немамо ни за банану.
Али, имамо кору од банане на којој би неко требао да се склизне и падне.
Тада треба спалити све старо и изградити још старије: да се вратимо на место где смо стали а како би наставили даље.
*
Постоје неки мондијалисти, Хрвати, који живе у Србији, који су против рата, против злочина, увек критички говоре о Србији. Никад не помињу Хрватску.
Постоје неки мондијалисти, Бошњаци, који живе у Србији, који су против рата, против злочина, увек критички говоре у Србији. Никада не помињу Босну.
Постоје неки мондијалисти, Црногорци и Албанци, који живе у Србији, који су против рата, против злочина, увек критички говоре о Србији. Никада не помињу Црну Гору и Албанију.
Постоје неки мондијалисти, Срби, који живе у Србији, који су против рата, против злочина, увек критички говоре о Србији. Никада не помињу Хрватску, Босну, Црну Гору и Албанију.
Свима је заједничко, поменутим мондијалистима, да  сплачину кусају са српског корита, да су им некретнине у Србији и да су на њеном буџету од када знају за себе. Макар им се треба признати доследност: сви једно говоре и против једнога.

Нема коментара:

Постави коментар

www.djuricigor.net , e-knjige i blogovi

counter for blog