Игор Ђурић - рођен у Истоку (Метохија) 1968. године. Писац: романи, песме, есеји, књижевна критика, путописи, сатира, блог, колумне, политичке анализе (аномалије), теорија књижевности, историја књижевности, завичајна књижевност, афоризми, све...  
 

четвртак, 4. април 2019.

шнел, шнел...шприцензи, шприцензи...


Пише: Игор Ђурић

Често чујемо, као оно: борите се за особу до које вам је стало!
До курца!
Борите се ви за своју породицу, за своју земљу, а особу до које вам је стало: волите. На њој је да ли ће она волети вас. Мислим, каква је сврха борити се за некога ко се двоуми, ко је са неким другим или вас не воли?!
*
Комунистичке власти су чувену глумицу Жанку Стокић осудиле на осам година ''губитка националне части''. Она је касније, поводом тога, говорила:Ето, шта ме у животу снађе: као млада изгубила сам част од неког наредника, а сад у старости – од Mаршала! Па, видите, и ту сам напредовала.
*
Српски пут у Европу и НАТО се огледа у следећем: ако све испунимо, свега се одрекнемо и на све пристанемо – Ђура ће нам опростити што нас је тукао.
Или: силеџији из школског дворишта даћемо џепарац и ужину да нас не туче и малтретира.
*
Када је обилазио родни крај Милована Глишића, Скерлић се распитивао за тада већ славног писца. Нико од тамошњих сељака није знао за њега али су сви познавали Миловановог брата ''који је имао најбоље волове у крају''. Слава је, дакле, релативна ствар, а кад су писци у питању.
*
Већ ми, по мало, иду на к...ц, ови што се појављују по разним медијима најављујући свој одлазак из Србије.
Тако су, својевремено, осамдесетих и деведесетих година, радили и Срби са Косова и Метохије: Ако нам не дате стан и посао, одселићемо се!“. И, зна се како се то завршило, генерално.
*
Гледам на интернету руску серију о Достојевском, дани. Претпоставимо, што се из приложеног да видети, да је сценарио писан на основу факата из живота највећег међу највећима. И, тако, у једној епизоди, Достојевски се расправља са младим про-европским либералом тога доба, који велича Европу а унижава Русију, па му каже:
Слободнији сам ја био у Сибиру него Ви када одете у Париз или Лондон.
Такозвани ''руски либерали'' из деветнаестог века, ни по чему се не разликују од садашњих српских ''про-европских'' ''друго-србијанаца''. Образац је исти: глорификовати Европу, понижавати сопствену државу и нацију, при томе, говорећи о правди и једнакости, и онда када је реч о чистој жељи те Европе да будете поробљени и понижени, при том, они који то раде у име Европе, живе много боље него народ за који се ''боре''. ''Боре'' се и ''залажу'' за народ који презиру: и Европа и ''друго-србијанци''.
Прочитати Солжењицинову књигу ''Јевреји и Руси: два века заједно'' и погледати поменуту руску серију.
*
Нису само културолошке и духовне девијације у питању када се установи да неко гради свој идентитет и духовни либидо на ономе што изводе као ''музику'' "гранд", "ријалити" и "турбо-фолк" "извођачи", и тд., већ су то озбиљне и девијације сексуалне природе за свакога ко сматра да су извођачице тих творевина, и њима слични-е: секс-симболи и нешто што се може ''доживети'' еротичним и сексуално интригантним. Да се разумемо, нема велике разлике у сексуалној девијацији између ''геј-параде'' и ''фолк-параде''. Осим, што међу овимa са ''геј-параде'' можете наћи понеког писменог.
*
Нарочито ми не избија из сећања један оцеубица... У разговору би понекад споменуо оца; говорећи ми једном о наследно здравој конституцији у њиховој породици, додао је:
- Ето, на пример, мој отац се није до саме смрти пожалио да нешто боли.
Достојевски, Записи из мртвог дома
*
Читам народне песме ових дана, Вук што их је прикупио:
Чујете ли, сва српска господо,
вино пити, а не опити се,
нит' је било, нити може бити!.
Или:
док се Милош мало поначини...
Поначинити се – намирити се вином, поднапити се...
Или:
немам о шта сабљу крварити
Изгубљени кодекс по којем са фукаром ништа човек није радио, чак га није хтео ни убити, да не брука сабљу и част....
Или:
којој овци своје руно смета,
онђе није ни овце ни руна....
Овоме не треба коментар...
*
...Савезна централа за здравствено просвећивање Немачке издала је упутство за мигранте Како да имате секс, које има за циљ да упути мигранте у тајне сексуалности и љубави.
Током секса није важна само правилна техника. Важно је и да водите рачуна о осећањима и жељама партнера, да сте блиски, као и да обезбедите одређену атмосферу, пише у упутству, уз друга обавештења о позама, техникама али и о хомосексуалности.
Шта ти је Немачка?! Шта је држава?! Кад већ (е)мигранти насрћу на Немице, макар да то буде на обострано задовољство и урађено како треба, да емигранти схвате да су дошли у нову среднину, где се зна некакав ред и да у својим сексуалним насртајима не запостављају хомосексуалце, јер су се они у новогодишњој ноћи по немачким градовима осећали по мало запостављено.
*
потеже се буздованом Марко
пустимице, добро, нештедице.
''Марко Краљевић и вила''

1 коментар:

www.djuricigor.net , e-knjige i blogovi

counter for blog